zondag 24 mei 2009

Profinciaal Kisumu

19 mei
Hier op het terrein is er ook opvang voor meisjes . Een vrouw regeert er met ijzeren hand , meisjes leren te naaien en met kralen dingen te maken Het heet spring office. We kregen een tour waar de meisjes in uniform bezig waren en ons heel verlegen hallo zeiden. Zelfs met elkaar praatten ze fluisterend. Ook als je er langs loopt dan hoor je nooit wat. De waren kun je kopen in Kisumu mini market. Grond oppervlakte is van ongeveer 3 rijtjes huizen en daar huize wel 10 bedrijfjes in. We hebben een ketting gekocht en een cd . Ook is er een restaurantje waar we regelmatig gaan eten of drinken. Een lunch met drinken kost voor ons drieën € 3, 80. Paul komt er graag want daar mag hij zelf zijn handen wassen en hij praat met de hele clientèle. Apart hoe de Kenianen kinderen altijd met geduld aanhoren en vastpakken en hele verhalen uitwisselen.
23 mei
We hebben een orange dongel, het is wat minder dan we thuis gewend zijn. Maar nadat we 5 dagen geen email en bankzaken konden doen toch maar even naar de orange shop in Oginga odinga street. Daar komen we die aardige man weer tegen : ehh Danish no ehhh, maar nu met Ken, 2 meter IT er, en zo zwart en Luo als maar kan. Ook hij erg aardig. Ik hun uitgelegd dat ik niet meer kan emailen met Alice. De spraakverwarring over Alice, zeker nadat ze het plaatje van het model wat Alice aanprijst hebben gezien, duurt echt waar een uur. Maar zo aardig als maar kan, iedereen lacht. Vanuit het raam op de eerste verdieping kan ik zien waar Els is beroofd bij de ingang van Mega plaza. Maar genoeg getreurd, ik wil internet. Dongel werd aangeprijsd met een snelheid van 256 Kb. Met downloaden bereik ik max 11 Kb maar het reconnecten 10 x per uur is vervelender. Maar meneer we hebben een booster, wordt morgen gelanceerd nationwide for free. We bellen en u kunt het met een fla sh drive halen. Ondertussen bellen we vanmiddag naar Nairobi en lossen we uw probleem op! De dag erna bel ik, geen email.., Ken zegt; ik ben er nu niet maar kom morgen. Die dag zegt Ken ehm ja, heel orange, ook hoofd kantoor heeft geen email maar hier heb ik de booster. Graag hoor ik maandag hoe het gaat. Nadat ik dezelfde middag heb gemaild dat geheel onverwacht email weer mogelijk is maar de booster niet werkt krijg ik zowaar gelijk een mailtje terug. Het wordt pas volgende week geïntroduceerd maar ze zijn erg benieuwd naar mijn bevindingen.
24 mei
De meeste wegen hebben geen trottoirs hier, alleen de echte hoofdstraten. Onder de trottoirs loopt het riool dit kun je ruiken en zien. Als we naar het centrum lopen hoeven we maar 1 hoek om te slaan en dan zitten we op de Kenyatta Highway naar het centum. Op het trottoir moet je erg uitkijken want af en toe zijner tegels gebroken of ze zijn er gewoon niet. Dat betekent een gat van een meter bij een meter en dan 2 meter diep. Verder betekent ook dat je er een kraampje op kunt zetten en leren riem of gordijnrails kunt uitstallen.
Paul is verkouden. Hij is veel verkouden geweest en heeft daarom ook buisjes in de oren. We hoorden al van het tehuis dat het heerst. Gelukkig beïnvloed dat zijn slapen niet, hij slaapt nog steeds van 8 uur tot half 8, alleen hij snurkt wat meer. Volgens de regels van rust en regelmaat hebben we een strak regime van 18.00 tot 20.00 uur. We houden het ritme altijd hetzelfde: Eten, yoghurt,plassen, douchen, plassen, pampers aan, even spelen, 2 speeltjes uitzoeken en naar bed met nog een verhaaltje. Dit werkt erg goed, het is maar zelden dat hij er weer uitkomt en ergens om zeurt. Zelfs dan is hij met lichte drang zo weer in bed te krijgen.
Vanuit ons balkon kijken we uit op de kerk die kathedraal mag heten. Op de zondag is het een drukte van belang. Vanaf half 7 begint de drukte van het voorbereiden. Auto’s , tjuk tjuk’s en boda boda’s rijden af en aan om mensen en goederen te vervoeren. Daarna begint het microfoon testen, hierna beginnen de diensten. Veel gezang waarvan Paul soms de teksten kent ( It’s a happy day..). Er gaan mensen met paarse gewaden in en een uur later komen ze er weer uit, daarna gaan mensen met rode gewaden naar binnen. Je hebt ze ook in het geel en oranje. Dit altijd in processie met relikwieën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten