dinsdag 30 juni 2009







25 juni
Real Estate in Nairobi. Na een week bellen met Nairobi is er een erg exclusief appartement via een bedrijf in Rotterdam, een goedkoper 3 slaapkamerappartement via een real estate agent. Het luxe appartement krijgen we maar geen contact mee en er was iemand ons voor die mocht beslissen. Het goedkopere appartement blijkt een lokkertje. Wat ze bijvoorbeeld wel doen is mensen naar Nairobi halen en dan is er iets tussen gekomen maar ze hebben wel andere opties. Dan rijden ze je de hele dag rond en moet je taxi ook nog betalen. Veel mensen besluiten dan maar iets duurders te accepteren. Voor €600 werd die aangeprezen en €1200 moest het opbrengen.
Uiteindelijk hebben we gekozen voor een appartement dat onze guardian Bill heeft uitgekozen. Een 2 kamer appartement met een wasmachine. Belmont court aan de Argwing road appartement B 4.
Na een laatste bezoek aan New Life Home in Kisumu zouden we gaan. Paul reageerde anders tidens het laatste bezoek. Hij was minder enthousiast dan de twee voorgaande keren en was al erg bezig met vliegtuigen en Nairobi.

26 juni
En vrijdagochtend is het zover. We worden om half zeven opgehaald door Carol van het LAN om kwart over acht op het vliegtuig te stappen. Na het inchecken kun je buiten wachten op een soort tribune. Na een tijdje zie je de vliegtuig aankomen vliegen, landen en langstaxieen. Vol enthousiasme en veel foto’s later stappen we in de Fokker 28. Paul zit tussen ons en het is heel spannend, het hartje gaat als een razende tekeer. Pas als we opgestegen zijn komt de spanning eruit en gaat hij huilen. Hij wil uit het vliegtuig en vindt vliegen niet leuk meer! Maar nu gaan de gordellampjes uit en mag hij op mama’s schoot. Na wat sussen wordt hij rustiger maar de rest van de 30 minuten vlucht blijft hij op mamma’s schoot.

maandag 29 juni 2009







George is onze tjuk tjuk driver, telefoon 0720871782, voor als je hem nodig mocht hebben. Een fijne en betrouwbare chauffeur is niet te onderschatten. Je kunt hem van alles vragen, waar wat te doen is en hij wacht op je als je groente aan het halen bent op de groentemarkt en na 5 minuten 20 mensen om je heen hebt die allemaal iets willen of vragen. Fijn dat je dan kunt instappen en weet dat hij je je in de gaten heeft gehouden. Jenny is de vrouw en zij is leerling naaister. Wij zijn langs het atelier gereden en we hebben daar even rondgekeken. Om Jenny een beetje in het zonnetje te zetten besloot Els een Afrikaans rok plus blouse te laten maken. We moeten nog nette kleren kopen voor de zittingen. Na veel gegiebel , maten opnemen en stofje uitzoeken werd de deal gemaakt. Het wordt paars batik hoopt Els. Want met 6 mensen die alle wijzen en praten in een ruimte van 3 bij 3 is het niet helemaal duidelijk wie wat heeft besloten. Na een paar dagen kan Els het ophalen en het is blauw batik. Dit is close enough. Alleen die roes aan de rok is van 30 jaar geleden en niet over het hoofd te zien. Misschien hadden we moeten zeggen dat het voor de court was of hebben we de fout gemaakt dat juist te zeggen?




Nu het uitstel van ons huis in Nairobi wel heel erg lang gaat duren moeten we gaan nadenken over 3 opties:
1. Zo snel mogelijk naar Nairobi gaan. Dit is goed voor de procedure, een advocaat kiezen en we kunnen dezelfde guardian ad Lithum houden. (We hebben haar 1 x naar Kisumu gehaald om geen vertraging op te lopen, vliegticket en de dag betaald door ons)
2. In Kisumu blijven voor de hele fosterperiode, een andere guardian krijgen en hopen dat alle rechtzaak dingen zoals advocaat te regelen zijn met de telefoon.
3. De hele periode in Kisumu blijven en op en neer reizen voor de advocaat en rechtzittingen.

Optie 3 is te duur, optie2 is goed voor Paul en zou de rechtbank we kunnen bevallen. Maar we zijn helemaal klaar voor optie 1.

Het appartement is echt te klein en we missen het contact met de buitenwereld, in Nairobi is een Nederlandse school. Van onze kromme Engels gaat Paul niet veel meer leren. Bovendien willen we graag de guardian houden want we kregen het gevoel dat we al een aardige bodem hebben gelegd. Het buurjongetje is weg hier en nu zijn er maar af en toe kinderen om te spelen. Ook vertellen we Paul al zo lang dat we zo naar Nairobi gaan, ik heb geen idee hoe dat nu in zijn hoofdje zit.

donderdag 18 juni 2009







18 juni
We hebben ook de Oegandese boten gezien die hier in Kisumu komen om houtskool te leveren. Het is een trip van 3 dagen en dan duurt het nog een paar dagen voordat ze de waar verkocht hebben. Dan moeten ze ook nog wachten op gunstige wind want ze kunnen niet tegen de wind in laveren. Een gemiddelde boot heeft 150 tot 180 zakken houtskool in de boot. Maar de lading ligt gewoon op de bodem van de boot en ze hebben zakken mee . Er zijn ook grotere boten die 300 zakken aan waar mee kunnen nemen. Terug nemen ze niet echt waar mee of het moeten koeien of geiten zijn.
Dit heb ik gehoord terwijl ik met een paar mannengepraat heb die in het dorpje aan de aanleghaven wonen. Wat ik van hun heb gehoord is dat Oeganda het goed doet . Behalve de waar in boten komt er ook waar over de weg de grens is hier niet ver weg en het meeste gaat naar of via Kisumu. Kenia heeft meer de grondstoffen maar Oeganda heeft een betere regering. Kenia is weer een paar plaatsen geklommen op de corruptieschaal. De scherpe tweedeling na de rellen van vorig jaar maakt regeren erg moeilijk. Bij een land wat zoiets meemaakt wordt dan ook duidelijk dat er meer dan 40 etnic groups zijn wat dan belangrijker lijkt dan Keniaan zijn. Ook is er een wet dat als je voor de staat werkt bijvoorbeeld als politieagent dan mag dat niet doen in je geboortegrond. Dit om corruptie en rassenproblematiek te ondervangen. Na de relllen lijkt dit juist ee tegengestelde werking te hebben. Groepen politieagenten van een andere ras die samen wegversperringen maken en daarbij een extra zakcentje verdienen.

zondag 14 juni 2009







14 juni
Eergisteren weer een keer naar Kiboko bay geweest en er lag een boot aangemeerd. Paul wilde gelijk de motor bekijken dus nadat papa en mama zich een beetje genesteld hadden ben ik er ook heengegaan. Gelijk krijg ik een hand, ben ik een vriend en mogen we mee voor €15 voor een half uur. Paul vermaakte zich best bij de boot dus heb ik met de gids, schipper een tijdje op de steen gezeten. Hij vertelde over de nijlpaard families, er waren er 2 ,van 16 dieren en 28. Na wat eten besteld te hebben klommen we aan boord. De boot had een v vorm met water erin, wat twijfelend gingen we zitten waarna hij afduwde. Daarna even wat spoedreparaties en de motor kuchte in leven. Na nog wat klagende mechanische geluiden zat de versnelling in de voorruit. Al na 300 meter zagen we de eerste verstoorde Hippo. Na nog een bocht de eerste familie 2 volwassenen en een kleintje, mwah klein.. Heel relaxed kijken ze je aan en zakken weer onder water. De kust volgend zien we nog wat impala’s en verschillende soorten vogels. De apen laten zich niet zien. Maar 6 % van het meer is in Keniaanse handen en de uitloper waar we zitten is 2% van het meer. In de jaren negentig was 60% van het meer bedekt met water hyacinten, nu gaat het een stuk beter maar toch zien we hele velden. Paul heeft alleen maar interesse voor de boot want we schommelen heftig. De schipper vraagt of we nog langer willen voor bottom rate, maar we gaan maar terug tegen de golven in. Bij het aanmeren knalt hij ook nog tegen een steen waarbij een hap uit de boeg wordt geslagen. Met geschonden aangezicht vaart hij weer weg. Gelukkig voor hem hebben we niet teveel afgedongen, tijd voor reparaties!

woensdag 10 juni 2009







9 juni
Onze dagelijkse bezigheden zijn moeilijk te beschrijven. We hebben zeker momenten van vakantie hier met uitstapjes en veel zwemmen. Na 8 uur s’avonds hebben we tijd voor onszelf. Dan is het blog bijwerken, browsen naar berichten over de rechtbank, skypen met familie en vrienden. Maar omdat de download snelheid hier erg laag is en de extra harddisk met films is achtergebleven met de helft van onze bagage kopen we films op marktjes van de stoeprand. Op zich een interessant gegeven, vanuit India of China illegaal geripte films hier in Kenia dan Illegaal gekopieerd en daar ga je dan over handelen. Meestal kosten ze tussen de 2 en 4 euro, voor het onderhandelen 6 of 7. Maar dan heb je ook tussen de 8 en 18 films op 1 DVD. Vaak worden ze aangeboden in thema's, alle Denzel Washingtons of alle Brad Pitt. De kwaliteit is erg wisselend en de engelse ondertiteling gemaakt door chinesen zijn hilarisch en lijken soms compleet de plank mis te slaan. Zoals All aboard bij een trein en dan staat er; allemaal een bord! Ook wordt je bedonderd met de cover. Zo hebben we een DVD gekocht, allemaal Bruce Willis, en het was dus allemaal Jean Claude van Damme. Marktwaarde ligt dus hoger van Bruce en terecht.

We hebben een lekker balkon met speelruimte voor Paul en het buurjongetje Winston. Ook is er een kruispunt met bedrijvigheid te bekijken voor Papa en Mama, Op de hoek is er een Budha budha werkplaats onder de boom. Banden en binnenbanden hangen in de boom. Een gereedschapkist met delen ketting. Enkele meters verderop, de volgende boom, een kapperszaak, ziet eruit als een stoel met een spiegel. Aan de overkant een cola standje met een glas voor 35 cent. Bij de budha garage komt af en toe een vrouw met een zakje steenkool. Zij maakt dan wat maiskolven klaar of je neemt je eigen maiskolf mee en laat het haar klaarmaken. Je hebt 2 soorten budha budha’s , met een kussen op de bagagedrager voor passagiers en zonder voor handel. Deze dragen wel tot 5 kratten achterop, leeg en vol. Een praktische en goedkope manier van vervoer. Wij voelen ons als passagier af en toe wel lullig als de budha budha driver een heuvel op moet fietsen in 30 graden of meer en wij zitten relaxed achterop. Maar ook de lokale bevolking maakt er veel gebruik van dus dat gevoel zetten we maar van ons af.

Op mijn dagelijkse wandelingen had ik een bord gezien met” Sunday June the 7th live music” in de public service club. Geen idee wat dit was maar wij met z’n drietjes er zondagmiddag naartoe. Han baalde een beetje want wilde graag de formule 1 race zien, maar dat kon alleen in ons lokale koffiehuis, en dat is voor Paul wel erg saai. Maar deze public service club maakte veel goed. Een grote open ruimte met een aantal gezellige terrasjes, een spring kussen en Afrikaanse live muziek. Ook kon je daar alcohol krijgen wat bijna nergens geserveerd wordt. Dus allemaal blij! En wat zag Han zijn oog? Ze hadden een TV met sport opstaan. Na wat geregel zat Han met een biertje achter de TV en Paul en ik waren aan het swingen op de muziek. Al met al een hele leuke middag.

maandag 8 juni 2009

8 juni
We hebben weer een beetje snelheid in onze internet. Een week helemaal gen internet en daarna zo langzaam dat een paar mailtjes binnenhalen een uur duurt met het nodige opnieuw aanmelden enzovoorts. Bankzaken niet mogelijk en communicatie met skype was ook niet mogelijk. Het is toch heerlijk dat skype, om even vrienden en familie te zien, ook al moet je op elkaar wachten met 3 seconden vertraging. Ook konden we af en toe onze hond zien bij onze buren. We praatten dan wat en zij hadden de camera dan op onze hond. Gelukkig hebben ze ook honden en snappen ze de prioriteiten, haha.
Ik ga toch nog naar de orange shop, ook al ben ik er zeker 8 uur geweest. Al gehoord dat de snelheid in Nairobi beter moet zijn. Ook gehoord dat de safari.com dongel UMTS heeft en orange EGPRS dus een generatie beter. Ook gezien dat bij eigenschappen beide een snelheid aangeven van 236 kb. Maar dit gaf hij ook aan toen de snelheid super traag was.
Van het weekend weer eens naar het vliegveld geweest. Nu net zolang gewacht tot de vliegtuigen kwamen. We vertellen Paul vaak dat we straks met het vliegtuig gaan en dat heeft hij ook meegekregen van het tehuis. Het wachten was allemaal een beetje saai maar toen er 3 achter elkaar kwamen, een propeller, keya airways en Jetlink, was het weer helemaal goed. En dat op een paar meter afstand. Wat een indruk maakt dat dan op zo’n kind. Zegt hij 2 dagen later tijdens het eten ; and the inside is like a bus. Weinig aan toe te voegen, sluit als een bus.!

donderdag 4 juni 2009

4 juni

Even een kort berichtje. We hebben een week geen internet gehad. Nu wel weer, maar een heel slechte verbinding. Voorlopig ziet het ernaar uit dat we 19 juni naar Nairobi kunnen. Ook is er morgen een vergadering in Nairobi tussen nederlandse stellen en little angels network. Dit om te praten over de procedure en vertragingen die er steeds meer lijken te gebeuren. Omdat we langer in Kisumu blijven moeten we een onafhankelijke vrijwilliger uit Nairobi naar Kisumu halen , en betalen, zodat deze een rapport kan schrijven en tijdens de zittingen kan getuigen voor ons. Ook de little angels network doet dit maar de rechtbank vraagt ook een onafhankelijk rapport.
Meer nieuws volgt. Als de verbinding weer wat beter wordt ga ik ook proberen wat foto's te uploaden.